Wielkanoc w Hiszpanii

Wielkanoc w Hiszpanii
Wielkanoc w Hiszpanii

Czy Wielkanoc w Hiszpanii wygląda podobnie jak u nas w Polsce? Czy spędzając święta wielkanocne na Półwyspie Iberyjskim spotkamy się z podobnymi tradycjami jak śniadanie wielkanocne lub śmigus dyngus? Ucząc się języka obcego chcemy zanurzać się w jego języku i kulturze. Dlatego jestem pewna, że poznanie hiszpańskich tradycji zaciekawi niejednego czytelnika bloga.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I KORZYSTAJ Z DODATKOWYCH MATERIAŁÓW

Semana Santa

Wielkanoc w Hiszpanii jest jednym z najważniejszych świąt. To co najbardziej przyciąga turystów z całego świata to Semana Santa czyli obchody Wielkiego Tygodnia. To czas, w którym w całej Hiszpanii odbywają się procesje religijne. Największe i najbardziej spektakularne z nich mają miejsce w Andaluzji. Jeśli chcesz zobaczyć najsłynniejsze obchody Wielkiego Tygodnia, koniecznie wybierz się do Sewilli! Co ciekawe, odbywają się one nie tylko w dzień, ale również w nocy. W procesjach uczestniczą bractwa religijne (cofradías). Warto wiedzieć, że każde z bractw posiada charakterystyczny dla siebie kolor szat.

Kolejnym ważnym elementem procesji są pasos czyli platformy noszone przez grupy mężczyzn (costaleros). Pasos przedstawiają różne sceny z życia Jezusa Chrystusa, na przykład: ukrzyżowanie, Zstąpienie do Otchłani, Ostatnia Wieczerza. Ozdobione są kolorowymi tkaninami, kwiatami, a także sztucznymi światłami i świecami. Pasos potrafią ważyć nawet kilka ton!

Procesja z okazji Wielkanocy w Cordobie
Procesja z okazji Wielkanocy w Cordobie

Osoby, które otaczają pasos to nazarenos czyli żałobnicy. Bardzo charakterystyczny jest ich strój, który zakrywa całe ciało i zakończony jest stożkowatym kapturem. Udział w procesjach Wielkiego Tygodnia jest dla wielu Hiszpanów ważnym wydarzeniem religijnym i kulturalnym, a nazarenos odgrywają w nim ważną rolę.

Hiszpańscy nazarenos (żałobnicy) na procesji Wielkanocnej w Sewilli
Nazarenos na procesji Wielkanocnej w Sewilli

Wielkanoc w Hiszpanii – tradycje i potrawy

W Hiszpanii tradycyjne potrawy wielkanocne różnią się w zależności od regionu. Jednak jest kilka dań, które znajdziemy w całym kraju podczas świąt. W trakcie Wielkiego Postu jedną z najważniejszych potraw jest potaje de garbanzos (zupa z cieciorki) lub potaje de vigilia (potrawka z rybą). Hiszpańskie słodkości, których nie może zabraknąć to: torrijas czyli kawałki chleba, moczone w mleku, jajkach i miodzie, a następnie smażone i posypane cukrem i cynamonem. Kolejnym popularnym deserem są buñuelos, które przypominają małe pączki. Podobnie jak w Polsce smażone są na głębokim tłuszczu, posypujemy je cukrem.

Wielkanoc - tradycyjna zupa potaje de garbanzos z chorizo
Potaje de garbanzos z chorizo

W Polsce na stołach wielkanocnych króluje mazurek lub babka, a w Hiszpanii – La Mona de Pascua, czyli dosłownie małpa wielkanocna. Jest to jeden z najbardziej charakterystycznych symboli Wielkanocy. Możemy spotkać różne warianty tego ciasta. W Walencji czy Murcji zgodnie z tradycją na środku ciasta umieszcza się dla dekoracji jajko gotowane. Dodatkowo, w Walencji powinno się, także rozbić je na czole drugiej osoby (jest to rodzaj żartu). W innych rejonach, na przykład w Katalonii zamiast jajka gotowanego możemy znaleźć jajko czekoladowe oraz inne czekoladowe figurki. La Mona de Pascua symbolizuje koniec postu.

W Hiszpanii, podobnie jak w Polsce, Niedziela i Poniedziałek Wielkanocny to czas spędzony w gronie najbliższych. Hiszpanie korzystają z urlopu, podróżują po kraju czy grillują. Co ciekawe, nie ma u nich zwyczaju święcenia potraw w Wielką Sobotę czy śmigusa dyngusa w Wielki Poniedziałek. Jeśli interesują Cię święta w Hiszpanii oraz ciekawostki kulturalne, zachęcam do przeczytania innych wpisów na blogu: o Bożym Narodzeniu, Walentynkach czy Sylwestrze.

CHCESZ NAUCZYĆ SIĘ HISZPAŃSKIEGO? 🇪🇸

Zrób to z moim kursem dla początkujących – Hiszpański Start! 🚀 Dołącz do ponad 4500 kursantów, którzy rozpoczęli już swoją przygodę z tym pięknym językiem.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *