Mój przepis na churros

przepis na churros
Kiedy ostatnim razem opublikowałam wpis o churros nie spodziewałam się, że przyjmiecie go z takim entuzjazmem. Okazało się, że wielu z Was ma chrapkę na te hiszpańskie słodkości i chętnie przygotowali byście je w domu. Tym bardziej, że wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Dostałam bardzo dużo wiadomości z pytaniem o przepis i choć sama wcześniej nigdy nie pichciłam churros w domu, podjęłam wyzwanie.

Po wstępnym rekonesansie okazało się, że prawdziwy hiszpański przepis na churros jest bardzo prosty! Z jednego z komentarzy moich estudiantes na Instagramie dowiedziałam się, że aby przygotować oryginalne churros wystarczy mąka, woda, sól lub ewentualnie soda. Spróbowałam, ale… niestety nie podołałam temu wyzwaniu. 😉

Nie poddałam się i postanowiłam zmienić strategię stawiając tym razem na mniej oryginalny przepis na churros mając nadzieję, że mimo wszystko wyjdą pyszne. A przede wszystkim, że ich smak choć trochę będzie przypominał ten, który znałam z madryckich kawiarenek.

Podsumowując, moim churros sporo brakuje do tych mistrzowskich z Madrytu (tym bardziej, że umiejętności kulinarne mam znikome ;-)), ale z pewnością zasługują, aby spróbować przyrządzić je samodzielnie w domu. Uwierzcie mi, że warto pożegnać się ze swoim perfekcjonizmem i po prostu dobrze się bawić podczas ich przygotowywania. Mam ogromną nadzieję, że ucieszą Wasze podniebienia.

Ingredientes:

skladniki na churros

  • szklankę wody (250 ml)
  • 200 g mąki pszennej (typ 500)
  • 30 g masła
  • 2-3 jajka (w zależności od rozmiaru, ja dałam 3 małe)
  • sól (wystarczy szczypta)
  • 2/3 łyżki cukru (wg uznania)
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • opcjonalnie cukier drobny do wypieków (lub cukier puder)

Preparación:

Wodę z dodatkiem masła, soli i cukru podgrzej w garnku, aż do momentu kiedy masło się rozpuści. Doprowadź do wrzenia. Wsyp mąkę i szybko wszystko wymieszaj, tak aby nie powstały grudki (najlepiej użyj do tego drewnianej łyżki), aż do uzyskania zbitego ciasta (powstaje taka “kluska”).

Ściągnij garnek z palnika i odczekaj chwilę (około 2-3 minuty). Następnie wbij do ciasta jajka i wszystko dokładnie zmiksuj. Ciasto powinno być jednolite i gładkie

ciasto na churros

Następnie w dużym garnku rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Pamiętaj, że churros smażymy podobnie do polskich pączków. Kiedy zacząć smażenie? Najlepiej wrzuć mały kawałek ciasta na olej i sprawdź czy skwierczy.
Do formowania churros możesz użyć dużego rękawa cukierniczego, najlepiej z końcówką w kształcie gwiazdki. Ja niestety go nie posiadam, dlatego zdecydowałam się na uformowanie z ciasta małych wałeczków. Może to nie ten sam kształt co prawdziwe hiszpańskie churros, ale koniec końców smak mi to zrekompensował. Uformowane ciasto wrzucaj na gorący olej i smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Jedną stronę smażymy ok. dwóch minut.

smażenie churros

Gotowe churros wyciągnij z garnka i ułóż na papierowym ręczniku (dzięki temu ociekną z tłuszczu). Podawaj je jeszcze lekko ciepłe lub chłodne, posypane cukrem do wypieków lub cukrem pudrem. Oczywiście koniecznie maczaj churros w gorącej czekoladzie! Możesz przygotować ją w kąpieli wodnej z odrobiną mleka.

Escrito por
Más de Agata

Jak uczyć się hiszpańskich czasowników nieregularnych?

Od zarania dziejów jedną z największych zmór uczniów była… nauka. Tak! Nauka....
lee más