Co to są tapas?

Nauka języka to nie tylko wrzucanie do głowy tony słówek, zdań i reguł gramatycznych. To również poznanie kultury, tradycji, zwyczajów oraz kuchni danego kraju. Pojęcie tapas to bez wątpienia jeden z głównych symboli hiszpańskiej kuchni. Czym jednak właściwie tapas są? Jaka jest ich historia? Jak Hiszpanie wpadli na pomysł jedzenia tak małych porcji?

Co to są tapas?

Tapas wzięły swoją nazwę od rzeczownika tapa, co po hiszpańsku oznacza przykrywkę, pokrywkę, wieczko. Druga głosi, że wywodzą się od czasownika tapar, który przetłumaczymy jako przykrywać. Możemy porównać je do małych przekąsek, które bardzo często zaskakują swoim smakiem i jednocześnie prostotą. To miniaturowa wersja hiszpańskiej kuchni. Dzięki nim turysta ma okazję spróbować tego, co w Hiszpanii najlepsze, nawet w trakcie jednego posiłku. Zamówić można je w niemal każdym barze, restauracji czy piwiarniach (cervecerías). Forma, w jakiej podawane są tapas nie jest zawsze taka sama. Może różnić się w zależności od regionu Hiszpanii a nawet lokalu, do którego się wybieramy. Tapas są podawane zarówno na ciepło jak i na zimno.

Tapa, tapas, pintxos i raciones

Zamawiając piwo (cerveza) w Madrycie możesz spodziewać się, że oprócz złocistego trunku otrzymasz darmową tapa, którą zazwyczaj będzie talerzyk oliwek. W kraju Basków z kolei, natkniecie się na pintxos (hiszp. pinchos), czyli odpowiednik tapas. Hiszpanie podczas swoich spotkań z rodziną lub znajomymi w barze, zamiast pojedynczych porcji z pewnością bez wahania zamówioną raciones, czyli talerze wypełnione różnymi rodzajami tapasów, którymi będą mogli dzielić się między sobą (tapas para compartir).

Tapas jako część kultury Hiszpanii

To, jak ważne dla Hiszpanów są tapas świadczy chociażby fakt, że od roku 2016 w każdy trzeci czwartek czerwca obchodzony jest światowy Dzień Tapas. W tym samym roku ówczesny minister kultury Hiszpanii wpadł na pomysł, aby tapas zyskało status Światowego Dziedzictwa UNESCO.

3 krótkie historie tapas

Historia pojawienia się tapas w kuchni hiszpańskiej nie jest do końca jasna. Hiszpanie posiadają mniej i bardziej racjonalne objaśnienie ich powstania. W tym wpisie poznamy 3, najbardziej znane historie i legendy dotyczące powstania tych przysmaków.

1

Najbardziej popularna, związana z królem Kastylii i Leónu Alfonsem X Mądrym, każe cofnąć się nam aż do XIII wieku. Wówczas to właśnie król miał zostać pomysłodawcą jedzenia tapas. Będąc bardzo chorym stracił kompletnie apetyt. Otrzymał wtedy zalecenie od nadwornych lekarzy, aby jeść i pić bardzo niewiele. Po powrocie do zdrowia stwierdził, że to dzięki regularnemu piciu kilku łyków wina oraz jedzeniu niewielkich przekąsek powrócił do pełni sił. Z tej okazji wydał zarządzenie, które nakazywało wszystkim tawernom w Kastylii podawanie wina z dodatkiem małej porcji jedzenia. Pomysł niewątpliwie przypadł do gustu ówczesnym podwładnym. Nawet osiemset lat później widać to w większości hiszpańskich barów!

2

Kolejna legenda przenosi nas już do XIX wieku. Tym razem napotykamy króla Alfonsa XIII, który przebywając z oficjalną wizytą w Kadyksie zamówił kieliszek wina w tamtejszej popularnej tawernie o nazwie Ventorrillo del Chato. Ku swojemu zdziwieniu otrzymał owy kieliszek przykryty plasterkiem szynki, który pełnił rolę wieczka. Miało to chronić zawartość naczynia przed kurzem i piaskiem unoszącym się w powietrzu z powodu silnego wiatru. Pomysł przykrywki miał bardzo spodobać się królowi, a historia ta uważana jest za najbardziej prawdopodobną genezę powstania tapas.

3

Trzecia opowieść prowadzi nas w rejony Sewilli, do wiejskich barów, w których rolnicy z pewnością spożywali spore ilości piwa. Aby zachowało ono swój smak i bąbelki, tamtejsi barmani przykrywali kufle talerzykami. To oni mieli wpaść na pomysł podawania na owych talerzykach darmowych przekąsek: oliwek (aceitunas), plasterków szynki (jamón) lub sera (queso). Dzięki temu bary zachęcały klienta do ponownych odwiedzin. Ot, taki mały zabieg marketingowy.

5 tapas które musisz spróbować w Hiszpanii

Poniżej przedstawiam listę moich ulubionych tapas, których warto spróbować odwiedzając Hiszpanię:

  • Montaditos – małe kanapki wypełnione przeróżnymi dodatkami. Najpopularniejsze to oczywiście montaditos de jamón y queso (coś w stylu małej kanapki z szynką i serem).

  • Patatas bravas – smażone w głębokim oleju ćwiartki ziemniaka podawane z ostrym sosem pomidorowym lub zrobionym na bazie czosnku i oliwy (w rejonie Walencji oraz w Katalonii).
  • Tortilla de patatas – urzeka swoją prostotą i zaskakuje idealnym połączeniem jajek, ziemniaków oraz cebuli.
  • Gambas a la plancha – grillowane krewetki podawane z dodatkiem soli, skropione świeżym sokiem z cytryny.
  • Gambas al ajillo – krewetki koktajlowe, smażone na oliwie z dużą ilością czosnku i ostrej chilli.

Historia pojawienia się tradycji jedzenia tapas jest niejednoznaczna, zaskakująca i ciekawa jak one same. Dziś trudno wyobrazić sobie hiszpańską kuchnię bez tych miniaturowych przysmaków. Odwiedzając tamte rejony Europy koniecznie trzeba wybrać się do baru. Jeżeli nie wiecie do którego, w pogotowiu przygotujcie aplikację TripAdvisor. Mi zawsze pomaga. 🙂 Ponadto, zwracajcie uwagę na miejsca wypełnione gośćmi. To może być znak, że warto tam zajrzeć.

Escrito por
Más de Agata

Stopniowanie – część pierwsza

Codziennie zdarza nam się coś ocenić, sporo porównujemy: ceny, opinie, produkty. Powiedzmy to...
lee más